>Principala / Arhiva noutăţilorPersoane fizice

Intoarcere la lista noutăţilor

Noutate (2210) / 22.10.2012

   IFPS oferă claritate în aplicarea normelor privind restituirea persoanelor fizice

care nu desfăşoară activitate de întreprinzător a supraplăţii la impozitul pe venit

    Pentru a oferi claritate mesajului transmis de „Publica TV” în cadrul ştirii cu tematica „Persoanele fizice care au solicitat statului restituirea impozitului pe venit, dar nu au primit banii, pot cere despăgubiri”, difuzată pe data de 18 octombrie 2012, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat comunică următoarele.

    Întru asigurarea executării conforme a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 267 din 23 decembrie 2011 (Monitorul Oficial nr.13-14 din 13 ianuarie 2012), organele fiscale  urmau să recepţioneze cererile de restituire a impozitului pe venit plătit în plus începînd cu 1 aprilie al anului următor anului de gestiune, în care a fost constată suma plătită în plus, cu excepţia cazului în care persoana fizică intenţionează să-şi schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova.

    Între timp, au fost înaintate unele modificări la acest articol, care au fost aprobate prin Legea  nr.178 din 11 iulie 2012 (Monitorul Oficial nr.190-192 din 14 septembrie 2012), prin care au fost excluse cuvintele „următor anului de gestiune”.

    Astfel, odată cu punerea în aplicare  a legii menţionate, persoanele fizice-cetăţeni care nu desfăşoară activitate de întrprinzător pot beneficia de dreptul de a depune cererile în scopul restituirii  impozitului pe venit achitat/reţinut în plus începînd cu 1 aprilie  al anului, în care a fost constată suma plătită în plus.